Najbolje aplikacije za učenje engleskog

Puno vremena provodite na mobilnom telefonu i hoćete da usput usavršite znanje jezika? Uz najbolje aplikacije za učenje engleskog tako nešto je zaista i moguće – potpuno besplatno ili za jako malo novca.

Malo smo istražili i izdvojili one koje imaju najbolje ocene i pružaju dobro korisničko iskustvo.

Neke od njih su pogodne za početnike, a za neke je potrebno bar neko osnovno predznanje engleskog. 

Fun easy learn – jedna od najboljih aplikacija za učenje engleskog jezika sa srpskog

Ovde ne samo da možete učiti engleski, već i mnoge druge jezike (trenutno ih je dostupno 34).

Fun easy learn ima 2 varijante: jedna je za učenje reči, a druga za učenje fraza i rečenica – ima ih čak 5000.

Prva aplikacija (ujedno i glavna verzija) koja je namenjena širenju vokabulara ima ukupno 6000 reči.

Postoji 3 nivoa: početni koji sadrži 1000, srednji u kome ima dodatnih 2000, plus napredni nivo sa čak3000 reči. Iz jednog nivoa u drugi se prelazi skupljanjem poena koji se dobijaju posle svake vežbe.

Ako želite da otključate novi nivo odmah, besplatna opcija je da lajkujete njihovu Facebook stranicu. Druga je da jednostavno platite.

Kompletan vokabular podeljen je na 15 oblasti od kojih svaka ima reči razvrstane po kategorijama (npr. oblast ,,Studije’’ ima kategorije Fakultet, Škola, Nauka, Matematika, itd.). Kada se odlučite za neku kategoriju na red dolaze vežbe. Tu možete gledati slike sa prevodom, vežbati slušanje i pisanje, spajati reči iz 2 kolone, itd. Ovih vežbi ima ukupno 15 i ako ih baš sve odradite, teško će se desiti da zaboravite naučeno.

Druga varijanta aplikacije slično funkcioniše, samo ne učite reči, već čitave fraze i izraze.

Treba napomenuti da Fun easy learn nije samo aplikacija za učenje engleskog jezika sa srpskog, jer umesto njega možete izabrati bilo koji drugi jezik kao maternji. Na primer, ako odlično pričate španski, u podešavanjima izaberite njega kao osnovu i učićete engleski sa tog jezika.

Ako nemate vremena za učenje, postoji opcija ,,jedna reč na dan’’. Jednom dnevno aplikacija će sama izabrati i izbaciti tu jednu reč u notifikacijama.

Super način da bar nešto naučite onako usput, zar ne?

Duolingo – po nekima najbolja aplikacija za učenje engleskog

Sjajna aplikacija, ali nema srpskog. Potrebno je da znate bar nešto malo engleskog da biste je koristili i krenuli od početnog nivoa.

Ako već dobro znate engleski, odmah se prebacite na neki od viših nivoa i krenite sa težim vežbanjima.

Duolingo spada među najpopularnije besplatne aplikacije kod nas i u inostranstvu.

Lekcije sadrže mnoštvo aktivnosti i aplikacija se prilagođava vašem stilu učenja. Osmišljena je tako da igrajući se možete učiti reči, fraze i gramatiku za samo 20 minuta dnevno.

Da motivacija ostane na visokom nivou, dobijete nagradu posle svake završene lekcije.  Pored toga, Duolingo prati vaš napredak na dnevnom nivou i na kraju svake lekcije dobijete izveštaj o njemu. 

Zašto Busuu spada među najbolje aplikacije za učenje engleskog za početnike?


Busuu je dizajnirana od strane profesionalnih lingvista i lekcije su predviđene za usavršavanje čitanja, pisanja, govora i spelovanja – dakle sve što treba da bi se engleski govorio tečno.

Offline mode omogućava da skinete lekcije i učite bilo gde i bilo kada, čak i bez internet konekcije.

Sada dolazi najbolji deo: sama aplikacija ima preko 90 miliona korisnika, među kojima su i izvorni govornici jezika. Možete se povezati sa njima i dobiti ispravku, tj. povratnu informaciju o tome da li ste vežbu uradili dobro ili ne.

Pored toga, napredak je izražen u procentima i može se stalno pratiti, a na kraju svake nedelje dobijate izveštaj o tome šta je sve naučeno u proteklih 7 dana.

Izgleda da su ljudi koji su osmislili ovaj sistem sve jako ozbiljno shvatili, jer redovno mere efikasnost same aplikacije i njene metodologije.

2016. godine su čak sproveli nezavisnu studiju sa timom univerziteta New York i South Carolina kako bi izmerili učinak aplikacije.

Našli su da je 22 sata učenja uz Busuu ekvivalentno jednom semestru učenja jezika na koledžu.

Sve u svemu, ovakve opcije nećete svuda naći i upravo to svrstava Busuu među najbolje aplikacije za učenje engleskog na svetu.

Aplikacije za učenje vokabulara putem kartica znatno olakšavaju posao. Anki je najbolja među njima

Anki je aplikacija koja pomaže da se lakše setite svega što zahteva obnavljanje i nije osmišljena samo za učenje reči.

Kako oni za sebe vole da kažu: ,, Naša aplikacija je mnogo efikasnija od tradicionalnih metoda učenja. Uz nju ćete ili dosta skratiti vreme učenja, ili ćete povećati količinu naučenog’’.

Kako stvari stoje, stvarno jeste tako.

Anki pored te svoje osnovne namene može služiti i za spremanje ispita, učenje dužih tekstova napamet, pa čak i za učenje akorda za sviranje gitare.

Kod učenja jezika, na kartice možete dodati ne samo reči, već i cele rečenice. Tako ćete vokabular koji se nalazi u nekom kontekstu lakše zapamtiti – ako vam odgovara ovaj način učenja.

Neki početnici najviše vole aplikacije za učenje engleskog kao što je Memrise


Ovaj intuitivni sistem osmišljen je tako da učenje bude zabavno i lako – koliko god je to moguće.

Memrise početni kurs kombinuje učenje praktičnih reči, gramatike i korisnih fraza, tako da možete naučeno odmah primeniti u realnom životu.

Ukratko, lekcije su osmišljene da vas nateraju da progovorite engleski što pre. Podeljene su na ,,male zalogaje’’, tako da svakog dana možete da nađete bar malo vremena da učite engleski kod kuće ili u pokretu. 

Rosetta Stone – osmišljena drugačije od većine ostalih aplikacija

Rosetta Stone sistem postoji dosta dugo. Desktop varijanta je dobro služila korisnicima i pre nego što je izašla ova ,,mobilna’’ aplikacija za učenje engleskog jezika.

Rosetta pokušava da nas nauči jezik na isti način na koji bismo ga učili kada bismo bili deca.

Sve je na engleskom od samog početka – reči, fraze i audio snimci.

Aplikacija ima i platformu na kojoj možete zakazati lekciju sa tutorom sa engleskog govornog područja. Zato, ako ste u potrazi za nekim strancem koji bi vam pomogao oko učenja, ovo je veliki bonus.

Dodatni plus je opcija prepoznavanja govora dizajnirana posebno za ljude kojima engleski jezik nije maternji. Ako želite bolji akcenat, znate šta treba da radite. 

Jako korisno, budući da treba svima – od početnika do onih koji tečnije govore.

Sada kada znate koje su aplikacije najbolje – odaberite onu koja vam odgovara

Naravno, bilo bi dobro da isprobate par njih pre nego što se odlučite.

Nemaju sve iste opcije, ne fokusiraju se u istoj meri na iste stvari i zato postavite sebi pitanje šta vam je važnije u ovoj fazi: uopšteno kontakt sa jezikom, učenje reči ili gramatika?

Na kraju, svakako je dobro pročitati iskustva korisnika na Google play  ili Apple app store  kako biste imali bolju orijentaciju.


Miloš Zindović