Kako naučiti engleski: vodič za početnike

Želite znanje engleskog koje će da traje? Ovaj tekst je sve što vam treba za početak.

Saznaćete kako naučiti engleski i otvoriti sebi vrata sveta, čak i kada živimo u Srbiji i ne možemo da putujemo iz bilo kog razloga.

Ukratko, glavni cilj je razvijanje 4 osnovne veštine koje su baza učenja svakog jezika: slušanje, čitanje, pisanje i govor.

Kako najlakše naučiti engleski slušanjem uz resurse dostupne svima? 

Lingvisti koji su se bavili pitanjem kako najlakše naučiti engleski slažu se u jednoj stvari: slušanje je najvažnije na početku. Ako ste početnik, treba da se što više izložite jeziku – čak iako ga ne razumete. Vaš možak će upijati zvuke i početi da prepoznaje prvo reči, a onda i čitave rečenice. Najlakši način da ovo uradite (a da usput izbegnete dosadu) je gledanje filmova i slušanje muzike.

Ako ste pomislili - ,,Nema šanse da ovako naučim jezik, meni treba praksa, treba mi da pričam i naučim gramatiku’’ – zaboravili ste na španske serije. Ili turske, svejedno. Ako ste ih gledali neko vreme, sigurno vam se desilo da u nekom trenutku odete do kuhinje po npr. čašu vode. TV ostane pojačan, a vi, iako ne čitate prevod, razumete šta su rekli. Saznate ko je kome majka, koga su našli kao siroče u pletenoj korpi – i to ste sve ukapirali bez prevoda.

E, to vam je moć pasivnog slušanja.

Ne treba da razmišljate o tome kako naučiti engleski i lupati glavu oko detalja, već samo treba da uživate, a mozak će sam složiti kockice vremenom. I kao što smo rekli gore iznad, što više slušanja, i do par sati dnevno ako ste u mogućnosti. Uradite li to, kasnije će vam biti mnogo lakše jer ćete već imati konstrukcije rečenica u ,,malom mozgu’’.

Kako najlakše naučiti reči iz engleskog čak i kada nemate mnogo vremena za učenje? 

Sledeća bitna veština je čitanje, a za nju nam je, naravno, potrebno da znamo što više reči. Taj vokabular koji život znači je ključna stvar kod učenja nekog jezika i traži redovno obnavljanje. To je ujedno i najjednostavniji odgovor na pitanje kako najlakše naučiti engleski.

Zašto?

Istraživanja kažu da je potrebno da vidite reč i do 17 puta da biste je zapamtili dugoročno. Zato ne kažu bez razloga da je ponavljanje majka učenja. Treba nam stalno osvežavanje naučenog da ne bismo zaboravili i da bi se znanje zadržalo i stalno bilo dostupno. Proces je isti kao kada se u školi obnavlja gradivo pre testa.

Međutim, svi smo mi u gužvi, zar ne? Ponekad teško nađemo vremena čak i za najvažnije obaveze i deluje da vremena za učenje jednostavno nema pa nema. Lek ipak postoji, a to je dobra organizacija i korišćenje svakog slobodnog trenutka.

Evo kako najlakše naučiti reči iz engleskog kada ste u gužvi:

  • Napišite reči na stikere i oblepite kuću njima. Stavite ih na mesta pored kojih sigurno prolazite bar 2 puta dnevno (ormar, ogledalo u kupatilu, kuhinja). Dovoljno je da u prolazu zastanete i za nedelju dana ćete ih pročitati ukupno bar 14 puta.
  • Prvo naučite reči koje su lako razumljive i opšte poznate u svetu: tennis, television, police, camera, doctor, hotel, taxi, itd.
  • Dok šetate ulicom pričajte sebi šta vidite okolo - u mislima naravno. Opisivanjem okoline ne samo da vežbate reči, već i konverzaciju na neki način.
  • Iskoristite najbolje aplikacije za učenje engleskog. One će čekanje u pošti, banci ili redu u menzi pretvoriti u priliku da obnovite gradivo.
  • Dolčeova lista je lista reči koje se najčešće pojavljuju u engleskom jeziku. One su prvo što treba da znate. Zbog njihove učestalosti ove reči nećete morati da ,,jurite’’, već ćete ih prirodno viđati svuda.
  • Podesite engleski jezik kao glavni na mobilnom telefonu i laptopu. Benefiti nisu ogromni, ali svakako koristi da povremeno pročitate nešto na stranom jeziku .

Kada izgradite svoj osnovni fond reči, možete krenuti sa ozbiljnijim čitanjem tekstova. Što se osnovnog fonda tiče, dečja literatura je najbolja za sam početak. Rečenice su kratke i jednostavne i ovo je dobar način za ulazak u svet pisanog engleskog jezika. Kada osetite da ste uznapredovali, probajte nešto kompleksnije, a tada je i pravo vreme da prevode u filmovima čitate na engleskom.

Kako naučiti engleski pisanjem i zašto je ono toliko važno? 

Pisanje je odličan način da vaš mozak razvije sposobnost da razmišlja na engleskom. Kada pišete, morate da koristite različite reči, izraze, fraze i gramatičke strukture da biste se dobro izrazili.

Pored toga, dobro pisanje na engleskom vam je neophodno ako planirate studije u inostranstvu ili želite da radite u stranoj firmi. Čak i da radite u nekoj od domaćih, trebaće vam da nekada napišete bar mejl.

Način da razvijete ovu veštinu ne spada u onu ,,kako najlakše naučiti engleski’’ grupu saveta zato što zahteva dosta rada.

Tačnije, puno pisanja.

Super je ako imate naviku da vodite dnevnik. Tako ćete svakodnevno obnavljati vokabular koji je vama od nekog značaja i koristili biste ga u svom svakodnevnom životu. U tom slučaju bićete unapred spremni za konverzaciju.

Ako jednostavno ne pišete dnevnik (čak ni na nedeljnom nivou), postoji drugi način. To je prepisivanje tekstova. Ova ponekad dosadna vežba zapravo je jako delotvorna. Brzo poboljšava ne samo sposobnost pisanog, već i usmenog izražavanja, čitanja i razumevanja teksta. Za početak krenite sa manjim tekstovima, a ukoliko pohađate neki kurs, prepisujte ono što ste radili u toku časa.

Diktat je takođe odlična vežba: nađite audio snimke dijaloga iz vaše knjige i probajte da napišete sve što čujete. Ako čitaju suviše brzo, postoje aplikacije za promenu brzine audio snimaka. Odaberite jednu, ubacite snimke, podesite brzinu koja vam odgovara i radite na miru.

E sad, rekli smo da ako hoćete dobro da pišete, pisanje treba i da vežbate.

Ipak, ČITANJE je odličan dodatni način za bolje pismeno izražavanje na engleskom. Isto kao i u srpskom jeziku, ono vam pomaže da bolje razumete sam jezik, proširite fond reči i na kraju da se bolje izražavate – bilo uživo ili na papiru.

Kako najbrže naučiti engleski jezik (i gde) uz pomoć konverzacije? 

Kada već steknete neku bazu i možete da vodite osnovnu komunikaciju, vreme je da vežbate u praksi.

Najbolji i najbrži način za napredak je svakako pričanje sa strancima. Kroz druženje sa njima upijete mnogo toga a da zapravo i ,,ne učite’’. Sve pamtite prirodno, često i da ne primetite. Međutim, šta kada ne poznajemo baš nikoga iz inostranstva? Evo par opcija:

Language cafe je mesto gde možete da vežbate strane jezike sa izvornim govornicima, ali i našim ljudima koji imaju slična interesovanja. Pored engleskog ima i drugih jezika – može ih biti preko 15. Svaki jezik ima svoj sto. Možete sesti za bilo koji i moguće je menjati stolove u toku jednog okupljanja. Cafe se održava u Beogradu i za više detalja i termine najbolje je da pogledate njihovu facebook stranicu.

Besplatne radionice engleskog jezika u našoj školi su dobar način da provežbate jezik i možete prisustvovati čak i ako niste naš polaznik. Namenjene su svim nivoima (posebna radionica za svaki) i jedan termin traje 80 minuta.

Povremeno prisustvuju gosti iz Amerike ili Engleske, pa možete proćaskati sa njima i pitati šta god vas zanima. Jedino treba da se prijavite na vreme i rezervišete mesto. PS. Pored učenja očekujte dosta zabave.

Uz praksu ćete shvatiti kako najbrže naučiti engleski jezik pričajući o stvarima iz realnog života, videćete gde vam ,,škripi’’ znanje i znaćete na čemu da poradite.

Ali šta kada trenutno nemate mogućnosti da vežbate sa nekim, čak ni preko interneta?

Budite u ulozi onoga ko postavlja pitanja i onoga ko odgovara – istovremeno.

Skroz je OK da nađete neku knjigu sa kraćim tekstovima gde se posle svake lekcije nalaze pitanja. Pročitate ih i odgovarate na njih dok zamišljate da pričate nekom drugom. Ne postoji feedback, ali vežbate izgovor i razmišljanje na stranom jeziku.

Uz ovih 8 saveta sve će ići lakše nego pre 

Na kraju, potrebno vam je još samo nekoliko saveta da biste izvukli svoj maksimum:

  • Greške imaju neprocenjivu vrednost i zato treba da ih prihvatite. Jedino što ljudi mogu je vas isprave kada ih čuju, a to znači da vremenom postajete sve bolji i bolji.
  • Vežbajte jezik svaki dan. Pola sata učenja dnevno je bolje nego 4 sata jednom nedeljno.
  • Nepravilne glagole uvek učite napamet.
  • Vežbajte ravnomerno sve 4 veštine: slušanje, čitanje, pisanje i govor.
  • Ako je moguće, učite 30min, pa onda napravite kratku pauzu (i tako u krug).
  • Pratite Youtube kanale na engleskom iz oblasti koje vas zanimaju.
  • Učite na način koji vam odgovara i uvek se držite onoga što je dobro funkcionisalo ranije.
  • Ne razmišljajte unapred o višim nivoima. Koncentrišite se na nivo na kome ste trenutno.

Sada definitivno znate kako naučiti engleski, ali i gde naći potrebne resurse.

Ako primenite bar trećinu ovoga što ste pročitali i malo istrajete u tome, napredak sigurno neće izostati.

Ukoliko vas zanima kakvo vam je trenutno znanje engleskog jezika, dođite na besplatno određivanje nivoa u našoj školi (ulica Zahumska 29, blizu Vukovog spomenika).

Besplatni test je u pisanom obliku, ali i usmeni deo je tu ako zatreba.

Za više informacija pošaljite mejl na office@veralingua.rs ili nas pozovite na 065/31-50-510.


Miloš Zindović